Gáz volt a neve, újra cserélte egy kanadai város

A nagyjából hétezres Asbestos 170 kilométerre keletre fekszik Montrealtól, és azért kapta az azbeszt nevet, mert az ásványt a 19. század vége óta bányászták a térségben.

A Québec tartománybeli település száz évig a világ egyik vezető azbesztellátója volt, ám a legtöbb helyen rákkeltő hatása miatt már betiltották az azbeszt felhasználását.
Hugues Grimard polgármester szerint Asbestos nevének negatív csengése miatt a város elesik a szükséges befektetésektől, amelyekre nagy szüksége lenne bányájának 2011-es bezárása óta.

A lakosok 51,5 százalékban szavaztak arra, hogy négy lehetőség közül

a város a Val-des-Sources (Források völgye) nevet vegye fel

- jelentették be a négy napon át folyó referendum eredményét hétfő éjjel.
"Az új név jól jellemzi a város elhelyezkedését, de még fontosabb, hogy inspirációt jelent a jövőre nézve" - mondta Grimard, aki januárban kezdett kampányolni a névváltoztatásért.
A név oka, hogy a város mellett három tó folyik össze, egyben "történelmünk és gyökereink összeolvadását" is képviseli a település leírása szerint.

A népszavazáson minden 14 éven felüli lakos részt vehetett. A város önkormányzata hétfő éjjel hagyta jóvá az új nevet, noha a változtatáshoz még számos hivatalos akadályt kell legyőzniük.
A polgármester reményei szerint decemberre hivatalosan is megtörténik az átnevezés. Kanada földjén

szép számmal akadnak szokatlan nevű városok.

Ilyen például a Saskatchewan tartománybeli Moose Jaw (jávorszarvas-állkapocs), Albertában Medicine Hat (sámánkalap), az új-fundlandi Dildo (műhímtag) vagy az ontariói Labrador és Swastika (horogkereszt).

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!