2019.11.11. Italiano
Hihetetlen, de a génjeinkben lehet a válasz arra, melyik italt szeretjük jobban.
Elsőre tudatos döntésnek tűnhet, hogy melyik áll közelebb hozzánk, ám a tudomány mai állása szerint előfordulhat, hogy a génjeink határozzák meg a választást. Az már korábban bebizonyosodott, hogy nem válogatósság, ha nem szeretjük a keserű ízeket, és az is kiderült, hogy gyakori fogyasztással megkedvelhetjük ezeket. Azonban azt, hogy
miért szeretjük a keserű ételeket és italokat,
illetve ezt miképpen befolyásolják génjeink és szervezetünk egyéb paraméterei, még csak most kezdték el tudományos vizsgálatoknak alávetni. A
(klasszikus fekete) tea, és a kávé egyaránt tartalmaz keserű aromájú koffeint. A
kávé további keserű összetevője a kinin, ezt egyébként a tonik is tartalmazza. Eddig a kutatóknak azt sikerült megfejteniük, hogy az
egyes emberek máshogyan érzékelik a koffein és a kinin ízét,
attól függően, hogy milyen típusú receptorgénjeik vannak. Daniel Hwang, az ausztráliai Queensland egyeteméről végzett kutatást 430 ezer brit férfin és nőn, 37 és 73 éves kor között. Az eredmények szerint azok a résztvevők, akik erősebben érzik a kávé ízét, 20%-kal magasabb eséllyel válnak kávéfogyasztókká, ugyanakkor alacsonyabb eséllyel lesznek teaivók. De mi lehet ennek az oka? Az erősebb ízérzékelés magasabb eséllyel alakítja ki a függőséget, a kávé pedig sokkal több koffeint tartalmaz a teánál. Másrészről viszont azok, akik a kinin ízére érzékenyebbek a génjeik alapján, 4%-kal magasabb eséllyel lesznek teakedvelők.