2019.11.13. Italiano
Ha az alábbi jeleket tapasztalod, már semmiképpen se fogyaszd el!
A csirkehús az egyik leggyakrabban ételmérgezést okozó élelmiszer, így nem árt, ha felismerjük romlottságának biztos jeleit. Ha ezeket észleljük, inkább intsünk búcsút a húsnak, nehogy rosszullét vagy mérgezés legyen a vége!
Nyers csirkehús
Először is olvassuk le a csomagolásról – amennyiben abban tettük el a húst a hűtőbe –, hogy a lejárati dátumon belül vagyunk-e még. Amennyiben túlléptük pár nappal, még fogyasztható lesz a csirke, bár némi minőségromlással számolnunk kell. Hagyatkozzunk az érzékszerveinkre! A látás, szaglás és tapintás hármasa biztosan segíteni fog: a romlatlan nyers csirkehúsnak nagyon visszafogott és enyhe illata van csupán, a romlottnak viszont jól felismerhetően avas, savanykás a szaga. A
csirkehús színe pedig ahogy romlik, rózsaszínesről szürkésre változik. Nedves, selymes tapintás helyett pedig egy kellemetlen nyálkaréteget fedezhetünk fel a romlott húson.
Elkészített csirkehús
A
megfőzött csirkehús 3-4 napig áll el a hűtőszekrényben. Annak megállapítására, hogy jó-e még, ismét az érzékszerveinket hívhatjuk segítségül. A nyálkás állag és a szín valamiféle elváltozása fehérről szürkésre vagy zöldesre mind azt jelenti, hogy az ételnek inkább a kukában a helye. Akár nyers, akár főtt vagy sült csirkehúst vizsgálunk, legyen szoba-hőmérsékletű, hiszen a szagok és az állagbeli elváltozások így lesznek a leginkább észlelhetőek. Nyers hús esetén pedig az is jó megoldás, ha egy darabkát vízbe dobunk, és pár percig főzzük. Ezután kettévágjuk, majd az illata alapján eldöntjük, hogy jó-e még.