Ha ilyen kaját vettél az IKEA-ban, meg ne edd!

Az IKEA etilén-oxiddal szennyezett kétszersültet hívott vissza a forgalomból.

Etilén-oxid szennyezettség miatt hívja vissza a Knäckebröd Flerkorn nevű 250 grammos, többgabonás kétszersültet gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, illetve magyarországi forgalmazója, az IKEA.

A visszavételhez nem kérik a vásárlást igazoló blokkot

vagy nyugtát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a felhasznált szezámmag etilén-oxid szennyezettsége miatt kellett visszahívni a kétszersültet.
A termékvisszahívás a 3067203 tételszámú és a 2021.02.13. minőségmegőrzési idejű termékekre vonatkozik. A visszahívás a 20118942 cikkszámú, 2021.02.13. minőségmegőrzési idejű Knäckebröd Flerkorn sokmagvas ropogós kenyérre (250 g) is kiterjed.
A fenti azonosító adatokkal jelzett terméket nem szabad megenni.

Az etilén-oxid szintetikus gáz,

amit fűszerek és egyéb termények esetén használnak rovarölő szerként. Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos, mert hosszú távú rendszeres fogyasztása növelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. 
Az IKEA eddig nem kapott arról értesítést, hogy vásárlóik bármiféle egészségi problémát észleltek volna, de

azonnali hatállyal leállítja a termék árusítását,

és visszahívja azt. Az IKEA az általa forgalmazott összes élelmiszert folyamatosan teszteli, hogy megfeleljen az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozásoknak és előírásoknak, illetve az IKEA által megfogalmazott minőségi követelményeknek. További információk az IKEA.hu weboldalon vagy a +36 1 460 31 60 információs telefonszámon kaphatóak.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!