Három jel, hogy ideje cica- vagy kutyatápot váltanod

Sajnos nem úszod meg, hogy néha ránézz az ürülékre.

 Akárcsak az ember, úgy a legjobb barátja is a különböző életszakaszaiban más-más táplálékot igényel. A kölykök és a serdülő kedvencek számára magasabb szintű fehérje bevitel szükséges, illetve kalóriából is többet igényelnek, hogy szépen gyarapodjanak.

via GIPHY

Jennifer Freeman állatorvos azt is hangsúlyozza, hogy ha a blökink eléri az idős kort, ami hétéves kor körül kezdődik - a macskáknál is - ekkor érdemes szenior étrendre átállni. Ez a kalória csökkentését jelenti, illetve a rost bevitelének emelését. De nem csak a kor számít az étkezésnél: a súly, az emésztésben és a szőrzetben jelentkező problémák is jelzik, ha változtatásra van szükség. Itt pedig a fokozatosságra ügyeljünk – ne azonnal cseréljük a tálka tartalmát.

Háj

Az amerikai kedvencek fele túlsúlyos: feleslegesen cipelnek plusz dekákat-kilókat. Sokan nem is tudják, mi is a normális testalkat, főleg a macskák esetében.

via GIPHY

Fontos, hogy az állat dereka kirajzolódjon. Homokóra-formájú kellene, hogy legyen az alakja, akárcsak az embereknek. Az is jó, ha kezünkkel kitapinthatjuk a bordákat. A 'light' vagy egészséges testsúlyt ígérő eledelek vásárlása lehet a kövér állat esetén a megoldás. A benne lévő rostoktól telítődik kedvencünk. Illetve a kisebb adagok is fogyást hozhatnak, plusz a rendszeres testmozgás.

Allergia?

Ha túlságosan eltunyul a blökid, vagy kiszámíthatatlan lesz a viselkedése, akkor Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmazó menüt érdemes majd elébe tenned. Ettől visszatér a régi életkedve. Lehet, hogy csak hiányzott neki a tápanyag, de a tervezett változtatás előtt állatorvossal mindenképpen érdemes konzultálni.

via GIPHY

Ha sokat vakarózik, akkor is érdemes szakemberhez fordulni: ez már allergiára utalhat. A kóros ételérzékenység 90 százalékában a fehérjeforrás a hunyó: csirke, marha vagy hal-allergia szokott a háttérben meghúzódni. Itt a gyors kivonást javasolják a szakik: főleg a viszketős fülek esetén. Legalább hat hét így is, amíg a heves reakciót okozó anyag kiürül a szervezetből.

Bélbaj

Emésztési panaszok első jele lehet a bűzös széklet, melynek az állaga is problémás. Ételérzékenység is okozhat ilyesmit, amin a gyomorkímélő diéta segíthet. Az újfajta ételt lassan, fokozatosan érdemes a régi kajához adagolni. Például ha a gabonaféléket vezetjük be az étkezésbe.

via GIPHY

Ha korábban még nem fogyasztott ilyesmit kedvencünk, akkor a szervezetének bizony hozzá kell szoknia. Ha szorulása lesz, vagy épp, hogy rájön a szapora, akkor még nem biztos, hogy ez allergia – lehet, hogy csak az alkalmazkodási szakasz része. Az új ízeket is fokozatosan érdemes behozni – ha elsőre elutasítja a jószág, akkor keverjünk hozzá olyat, ami az ínyére van, javasolja a Huffington Post.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!