Na nee! Görögdinnyére is létezik allergia?

A görögdinnye allergia ritka, de ha megjelenik, gyermekkorban gyakrabban alakul ki, mint felnőttek körében. 

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint gyakran más betegségek állnak a háttérben, ha a gyermeknél a gyümölcs fogyasztását követően tünetek jelentkeznek. A kivizsgálást azonban nem szabad halogatni, mivel az allergia életveszélyes reakciót is okozhat. A görögdinnye allergia tünetei más ételallergiák tüneteivel megegyeznek. A gyümölcs fogyasztását követően rövid időn belül az érintetteknél csalánkiütés, nyelv vagy torok viszketés, gyomorgörcsök, gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezhet. A súlyos allergiás reakció anafilaxiát válthat ki, ami életveszélyes lehet. 

Ha a gyermeknél a görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, bizsergő érzés, ajakduzzanat lép fel, az keresztallergia tünete is lehet. Ilyenkor az allergia tünetei az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt jelentkeznek, vagyis a gyermek valójában a parlagfűre allergiás, a görögdinnye csak a keresztallergia miatt okoz nála tüneteket.

Akármelyik esetről is van szó, a megoldást az allergén kerülése jelenti, vagyis ahhoz, hogy a tünetek ne jelentkezzenek, a görögdinnye fogyasztását mellőzni kell. Emellett a sárgadinnye sem javasolt, mivel gyakran okoznak hasonló tüneteket. Parlagfű allergiásoknál, keresztallergia esetén óvatosság indokolt az alábbiak fogyasztása kapcsán: a görög- és sárgadinnye mellett az uborka, banán és a cukkini. Kerülni a felsoroltak közül csak azt szükséges, ami valóban tüneteket okoz.

Fontos!

Ételallergia és keresztallergia is okozhat életveszélyes allergiás reakciót: anafilaxiát. Panaszok esetén a kivizsgálás ezért nagyon fontos! Ha valakinél fennáll az anafilaxia kockázata, a kezelőorvos felírja az adrenalin autoinjektort, amit vészhelyzetben, az anafilaxiás tünetek jelentkezésekor kell használnia, mielőtt az orvosi segítség megérkezik.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!