Három új állatfajt is felfedeztek az óceán mélyén

Az újonnan felfedezett feketekorallok élőhelyét "természetesen" máris veszélyezteti az emberi ostobaság.

Az északi Csendes-óceán kobaltban és nikkelben gazdag részén három új feketekorallfajt fedeztek fel a kutatók. A terület adottságai miatt a

mélytengeri bányászat kiemelt célpontja.

A fotókat is közlő Reuters a Zootaxa című lapra hivatkozva írja, hogy a virágállatokat a Mariana-árok és a Hawaii-szigetek között elterülő úgynevezett Prime Crust Zone mélytengeri hegyein és hegyvonulatain fedezték fel. Dennis Opresko a Smithsonian Intézettől és Daniel Wagner a Conservation International nevű szervezettől mélytengeri élőhelyek után kutatva végzett vizsgálatokat a térségben, ahol a világon a legnagyobb koncentrációban fordul elő kobaltban gazdag ferromangán kéreg.

"Ezek a hosszú életű korallok

olyanok, mint az óceán vörösfenyői.

Nem csak lassan növekednek és sokáig elélnek, hanem fontos élőhelyként szolgálnak más fajok számára is" - mondta Wagner. "Az élőhelyükön való bányászat a vesztüket okozhatja még azelőtt, hogy megismernénk a valódi jelentőségüket" - tette hozzá a szakember.
A Nemzetközi Tengerfenék Hatóság szerint a Prime Crust Zone területére Kína, Japán, Oroszország és Dél-Korea is kötött kitermelési szerződést.

A mélytengeri bányászat elpusztítja a még fel nem fedezett fajokat.

Ez idáig az óceánfenék mindössze 20 százalékát sikerült feltérképezni.
A most felfedezett virágállatokat a vázuk színe miatt nevezik feketekoralloknak, ám a korall rózsaszínnek, fehérnek vagy más színűnek is tűnhetnek a vázukra ránövő élő szövetek miatt.
A Conservation International szerint 2015-ben olyan mélytengeri feketekorallfajt fedeztek fel a Hawaii-szigetek környékén, amelynek egyedei több mint négyezer évig is eléldegélnek. A Leiopathes annosára keresztelt faj az eddig ismert leghosszabb életű tengeri organizmus.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!