Hatalmas bálnákat vitt a Greenpeace a Parlament elé

A Greenpeace életnagyságú, hulladékokból kiemelkedő bálnaszobrokkal hívja fel a figyelmet a Parlament előtt a műanyagszennyezés általános problémájára.

A műanyagmentes július akció jó alkalom egyénileg is nemet mondani az egyszer használatos műanyagokra. Emellett azonban sokkal átfogóbb változásokra is szükség van - mondta el Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.
A Greenpeace Magyarország kormányától petíciójában - amelyhez már csaknem kétszázezer ember csatlakozott - az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követeli.
 A műanyagszemét-tengerből kiemelkedő három és hat méter magas bálnákat ábrázoló installációhoz olasz strandokon gyűjtötték a szemetet. A bálnák két napig lesznek Budapesten. Kedden délig a Parlament előtt, szerdán pedig a Deák Ferenc téri templom előtt

figyelmeztetnek a világunkat elárasztó műanyag szennyezésre. 

Romániában ettől az évtől jelentősen korlátozták az eldobható zacskók forgalmazását, Ausztriában pedig a napokban döntöttek a műanyagzacskók teljes körű betiltásáról, Magyarországon viszont továbbra sincs érdemi döntés a műanyagáradat megállítására. Évente világszinten 300 millió tonna műanyagot termelünk, ennek a fele egyszer használatos műanyag. Magyarország legnagyobb folyója, a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. A Greenpeace Magyarország a greenpeace.hu/stopmuanyag petíciós oldalon tavaly 120 ezer aláírást gyűjtött az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltásáért.

Az eldobható műanyagok, ezen belül a zacskók

korlátozásáról szóló törvénytervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) el is készítette, azonban azt a Fidesz kormány nem támogatta, és azóta sem tett semmit a műanyag környezetszennyezés ellen - közölte Simon Gergely. "Későbbre" ígértek döntést, amikor megszületik az uniós jogszabály. Időközben ez megtörtént, a szervezet petíciójához pedig eddig csaknem kétszázezer ember csatlakozott. A műanyag hulladék többségéért ugyanazok a nagyvállalatok felelősek a világon mindenhol, többek között a Coca-Colát, az Unilevert és a Nestlét említette Simon Gergely.

(Greenpeace)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!