Hiánypótló! Milyen hőmérsékleten fogyasszuk a különböző borokat?

A fehér- és habzóborokat hűtve, a vörösborokat szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani, de vajon mit jelentenek pontosan ezek kifejezések? A bor szobahőmérsékletét biztosan nem találnánk annyira kellemesnek mondjuk a nappalinkban, hiszen ez a meghatározás mást takar: a francia föld alatti borospincék hűvös és párás levegőjére gondoljunk, ami úgy 13 fok. A fehérborok esetében a hűtött pedig kb. 7 fokot jelent ellentétben a 4-6 fokos hőmérséklettel, amire egy átlagos hűtőszekrényben lehűl egy palack bor. Nem véletlenül kaphatóak speciális borhűtők, ezekben a hőmérsékletet könnyedén beállíthatjuk ideálisra.

Hogyan befolyásolja a bor hőmérséklete az ízét?

A túl meleg vörösbornak tolakodóan alkoholos íze lesz, a túl meleg fehérbor szinte íztelen, és nélkülözi a friss savasságát. A legrosszabbul viszont a habzóborok járnak, amelyek kellemetlen fanyar ízt kapnak, ha nem megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk. A túl hideg borok ezzel szemben elveszítik az aromájukat, és egy sor ízjegy fel sem fog tűnni fogyasztásukkor, a hűtött vörösborokat pedig egyenesen keserűnek érezhetjük. 

Mi a különböző fajták ideális hőmérséklete?

A friss fehér borokat (pl. Pinot Grigio és Sauvignon Blanc) 7-10 fokon, a karakteresebb fehéreket (pl. Chardonnay) 10-13 fokon, a könnyű vöröseket (pl. Pinot Noir) 13-16 fokon, a testesebb vörösborokat (pl. Syrah és Cabernet Sauvignon) 13-18 fokon, a rozékat 7-13 fokon, a habzóborokat 6-11 fokon, a portóit, sherryt pedig 13-20 fokon a legjobb fogyasztani.

Hogyan ellenőrizhetjük a bor hőmérsékletét?

A legegyszerűbb digitális hőmérővel, ezeket az üvegre tehetjük, de vannak speciálisabb eszközök is, amelyeket az üveg száján át az italba tudunk meríteni.

Hogyan érhetjük el az ideális hőmérsékletet?

Ha hosszabb ideig szobahőmérsékleten tartottunk egy bort, akár 1-2 órára is be kell tennünk a hűtőbe, hogy megfelelő legyen a hőmérséklete. Ha a vörösborunk túl meleg, azt is berakhatjuk rövid időre a hűtőszekrénybe. A legegyszerűbben követhető módszer az, ha a fehérborokat hűtőben tartjuk, és felbontás előtt 20 perccel kivesszük, a vöröseket pedig polcon tároljuk, és felbontás előtt 20 perccel hűtőbe tesszük. Persze nem ez a legpontosabb módszer, de könnyen megjegyezhető és követhető, és nagyot sem hibázhatunk vele. 

Forrás: Ízesélet.hu 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!