Időskorunkban nem lesz mindegy, mit ettünk fiatalon

Azok a fiatal felnőttek, akik napi több mint öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, idősebb korukra egészségesebb szívvel rendelkeznek - derül ki a Minneapolis Heart Institute friss kutatásából.

A kutatás során a szakemberek több mint 2500 fiatal felnőtt étkezési szokásait vizsgálták, különös tekintettel a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. A résztvevőket három csoportba osztották annak megfelelően, hogy mennyi zöldséget és gyümölcsöt vesznek magukhoz átlagosan napi szinten.

Húsz évvel később a CT-vizsgálatok megmutatták, hogy azoknak az embereknek az artériáiban, akik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt ették fiatal felnőttként, 26 százalékkal kevesebb elmeszesedett plakk rakódott le, mint a legkevesebb egészséges finomságot fogyasztók esetében. Ennek a plakknak tudható be, hogy az artériák megkeményednek, ami a szívbetegségek kockázatát jelentősen növeli hosszútávon.

“Nagy baj, hogy sokan azt hiszik, hogy elég idős korukban törődni azzal, hogy egészségesen táplálkozzanak. A kutatásunk egyértelműen rávilágít arra, hogy már fiatal felnőttként oda kell figyelnünk arra, hogy milyen tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe” - mondja a kutatást vezető Dr. Michael Miedema, a Minneapolis Heart Institute vezető kardiológusa.

A legegészségesebben táplálkozó nők átlagosan kilenc adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, míg a férfiaknál ez a szám valamivel több, mint hét adag volt. A legkevésbé egészségesen élők körében a napi három adag zöldség és gyümölcs (nők) volt a mérvadó, míg a férfiak csupán két és fel adagot fogyasztottak.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/silviarita-3142410/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!