Igen rossz hír érkezett az óceánok mélyéről

A klímaváltozás hatására felgyorsul az óceánok felmelegedése - figyelmeztet egy nemzetközi kutatócsoport.

Tizenegy kutatóintézet 14 tudósa írt tanulmányt az Advances in Atmospheric Sciences című szaklapba. Szerintük a világ vizei az elmúlt tíz évben voltak a legmelegebbek az 1950-es évek óta, ezen belül pedig az öt legutóbbi év volt a legmelegebb.
A klímaváltozás megállítása egyre sürgetőbb, mert

világos, hogy a következmények katasztrofálisak.

Két kilométeres mélységben a vizek hőmérséklete tavaly már mintegy 0,075 Celsius-fokkal emelkedett az 1981-2010 közötti időszak átlaga fölé. Az energiamennyiség, ami az ember miatt az elmúlt 25 évben a klímaváltozás hatására hő formájában az óceánokba került, 3,6 milliárd darab, hirosimai méretű atombomba-robbanásnak felel meg - olvasható a Cseng Li-csing, a Kínai Tudományos Akadémia tudósa által vezetett kutatócsoport munkájában.

"Fontos megérteni, milyen gyorsan változnak a dolgok. Aki meg akarja érteni a globális felmelegedést, annak meg kell mérnie a tengerek melegedését" - mondta John Abraham, az amerikai St. Thomas Egyetem munkatársa. 1970 óta a Föld felmelegedése mértékének kilencven százaléka az óceánokba áramlott, miközben a szárazföldeknek és a légkörnek csupán négy százaléka melegedett fel.

"A globális felmelegedés valós és rosszabbra fog fordulni.

És ez még csak a jéghegy csúcsa annak, ami még következni fog" - fejtette ki Abraham. "Az óceánok felmelegedése akkor is folytatódik, ha a világ felszíni hőmérsékletének emelkedését két Celsius-fokban vagy az alatt sikerül stabilizálni" - utalt a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseire. Az óceánok lényegesen lassabban reagálnak. A vizek felmelegedésének tempója és mértéke, valamint az azzal együtt járó kockázatok azonban az üvegházhatású-gázkibocsátás mértékének csökkenésével szintén csökkennek.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!