2020.05.28. Italiano
Ha már a bodzaszörp miatt úgy is a virággal foglalatoskodunk, finom jégkrémet is készíthetünk belőle.
Hozzávalók 8-10 jégkrémhez:
1 l víz
6 ek. bodzavirág szirup (lásd lejjebb)
1 citrom felszeletelve
menta levél
friss bodzavirág
Vékonyan szeleteljük fel a citromot, majd osszuk el a mentalevelekkel és bodzavirágokkal a
jégkrém készítő formákban. Tehetünk mellé a látvány miatt néhány bodzavirágot is, de ha a saját gyerekeimből indulok ki, nem biztos, hogy nekik is annyira bejönne, mint nekem. Keverjük össze a vizet a sziruppal, majd töltsük fel a formákat, szúrjunk bele pálcikát és mehet is a fagyasztóba, minimum 6 órára.
Bodzavirág-szirup kb. 2 literhez
Hozzávalók:
1,5 l víz
35 fej bodzavirág, szár nélkül
1 kg cukor
6 citrom,
1 narancs
Gyűjtsünk friss, egészséges és kinyílt bodzavirágzatot és lehetőleg még aznap használjuk fel, hogy fenséges illata ne vesszen kárba. Nézzük át alaposan és pöcköljük ki a bogarakat és az elnyílt virágokat. Reszeljünk le a citrom és narancshéjat, majd facsarjuk ki a levüket.
Tegyük fel főni a vizet a cukorral,
majd húzzuk le a tűzhelyről. Ha kicsit kihűlt, keverjük hozzá a bodzavirágot, citrom-, és narancshéjat és a citrusok levét. Másnap apró lyukú szitán/hálón szűrjük át, majd félre tehetjük a további felhasználásig. 4-6 hétig eláll a hűtőben, de jégkocka-készítőben is lefagyasztható.
Napi Doktor