Így időzítsd jól az edzésedet!

Mi való előbbre: az edzés vagy a teendők?

Tévednek-e azok, akik a sűrű mindennapokhoz igazítják az edzés idejét

Edzésél legfontosabb az állandósság

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen és ugyanabban az időszakban edzenek, jobb eredményeket érnek el a következetlen mozgolódóknál - írja a Napi Doktor.

A szervezetnek szüksége van egy menetrendre. Az élettani funkciók, az éberség, a testhőmérséklet, a vérnyomás és az anyagcsere a napszakokhoz igazodva változik. Így ha van egy állandó ritmusa a napoknak, az segít a szervezetnek beütemeznie és felkészülnie a rá váró fizikai aktivitásra is. A kutatók eredményeit igazolják az edzők, akik a verseny időpontjához igazítva készítik fel a sportolókat. A nagy fizikai aktivitást igénylő sportok esetében hosszabb időre van szüksége a szervezetnek, míg belső óráját az edzés új időpontjához igazítja.

Zsúfolt napok biztos pontja

Itt az ideje, hogy ráncba szedjük a szétszórt hétköznapokat és az edzéstervet elkészítve beütemezzük a hetet. A mozgásra időt kell szentelni és sokkal könnyebb ezt megtenni – még az elfoglalt, munkából ki sem látszó droidoknak is – ha van időzítés és előre tudja, mikor kell szünetet tartania.

Egyéni különbségek

Vannak, akiknek a reggeli aktivitás nem az erősségük. Kávé és lassú bemelegítés, míg a szervezetük újra munkába lendül. Mások viszont frissen, már a korai órákban beleugranak a tréningruhába és fizikailag is felpörgetik magukat. Könnyű eldönteni, ki, melyik táborba tartozik, bár a kutatók azt állítják, késő délután mindenki képes a kiadós mozgásra, az emberek többsége ugyanis ekkor éri el a sportoláshoz ideális magas testhőmérsékletet.

Ütemezés az életmódban

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy előre eltervezze, mikor akad 1-2 órája az önfeledt edzésre. Vannak feladatkörök, amiknek eleget kell tenni mind a család, mind a munka területén. Aggódni viszont nekik sem kell, ha kitartóak, a szervezet hozzászokik a mozgáshoz a anap bármely szakában. Persze az állandóságról most sem szabad megfeledkezni.

Forrás: Napidoktor.hu

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!