2020.01.23. Italiano
A penész általában öt-hat nap után jelenik meg a bolti kenyereken. Legyünk még óvatosabbak a kézműves és házi kenyerekkel!
Éppen, mert egészségesebbek, mint az adalékanyagokkal telezsúfolt nagyipari verziók, hamarabb meg is penészedhetnek, mert nem tartalmaznak tartósítószereket.
A
penész napsütötte, párás és meleg környezetben érzi jól magát, itt képesek ugyanis spórái a gyors szaporodásra. Ha tudjuk, hogy egy-két napon belül nem fogyasztjuk el a kenyerünket, ne közvetlen napfényen vagy a konyhapulton tartsuk, hanem száraz, hűvös helyen.
Hogyan óvhatjuk meg kenyerünket a penésztől?
Ha tehetjük, kerüljük a szeletelt kenyeret, főleg akkor, ha több napra vásárolunk. A szeletek nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, ezáltal jobban ki vannak téve a penészgombák elszaporodásának. Tároljuk hűvös, sötét helyen egy kenyértartó dobozban, vagy ha úgy jobban tetszik, alaposan bebugyolálva a hűtőbe is betehetjük. Jó szolgálatot tehet a zárható zacskó, így a spóráknak nem lesz helye szabadon mozogni és szaporodni. Végső soron le is
fagyasztható a kenyér, akár napi-kétnapi adagokra kiporciózva.