Indul a műanyagmentes július

A mozgalom 2011-ben indult Ausztráliából, tavaly százhetven országból 120 millió ember vett részt benne.

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, ennek nagyjából a fele egyszer használatos, nem lebomló típusú. Azaz megvesszük, megesszük, megisszuk és kidobjuk, sorsára hagyjuk szemét formájában a bolygón. Akár több száz esztendőre. Ebből a mennyiségből jut bőven a szárazföldi területekre és az óceánokba is - írja az Ízes Élet.

Az egyszer használatos, lassan lebomló műanyag termékek visszaszorítása érdekében hívták életre a Plastic Free July (Műanyagmentes július) elnevezésű kezdeményezést, amelyhez a mai naptól mi is csatlakozhatunk. A mozgalom 2011-ben indult Ausztráliából, tavaly már közel 170 országból 120 millió ember vett részt benne, így küzdve az életünket beborító felesleges műanyagok ellen. Aki egyetért, vállalja, hogy – legalább – július hónapban nem vásárol ilyenfajta műanyagokat, felhívva a figyelmet arra, hogy lehet élni nélkülük, sőt működőképes alternatívák is a rendelkezésünkre állnak. 

Mit tehetünk a mindennapokban?

A változás apró lépésekkel kezdődik, indítsunk azzal, hogy elfelejtjük az eldobható palackokat, és helyette beszerzünk egy jópofa kulacsot. Mi például nagyon szeretjük az aktív szenes szűrővel ellátott palackokat (infuse kulacs), amelyek megtisztítják a vizet a klórtól és az egyéb szennyeződésektől. Ezeket a palackokat ízesített vizek készítésére is használhatjuk, ha a belső „tartályt” gyümölcsökkel, menta- és citromfű levelekkel, uborkával vagy gyömbérdarabokkal töltjük meg. 

Az első lépés megtétele után rá fogunk jönni, hogy nem is olyan bonyolult a kezdeményezést átültetni a gyakorlatba. Váltsuk le a bevásárlószatyrokat: ne kérjünk műanyagot a boltban, helyette használjuk a saját vászonszatyrainkat. És törekedjünk arra, hogy minél több ember megismerje ezeket a lehetőségeket, az organikus változások mindig alulról, a kis közösségekből szerveződnek. Otthon, a munkahelyünkön vagy például a nyári táborokban is népszerűsíthetjük a környezetszennyezés mentes élet elveit. 

Grillpartit szervezünk a barátoknak?

Felejtsük el az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket és poharakat. Ha sajnáljuk a kertbe a kerámiát, vásároljunk lebomló papírtermékeket, ezek egyébként esztétikusabbak is, mint műanyag társaik, számos színben és mintával díszítve kaphatók. Evőeszközökből dönthetünk fából készült „parti” verziók mellett. Hasonló a helyzet a koktélokkal, limonádékkal is: plasztik szívószálak helyett szuper alternatíva a papírból készült. Ha a munkahelyünkre otthonról visszük az ételt, elmosható dobozba, ételhordóba csomagoljuk az ebédet. Amennyiben rendelünk, próbáljunk olyan ételszállító céget választani, amely kiáll ezekért az elvekért. Az elviteles kávénkat szintén kérhetjük saját lefedhető pohárba a kedvenc kávézónkban. 

Számos étterem, bár csatlakozik a Műanyagmentes júliushoz, illetve sokan már teljesen elhagyták a plasztik tárgyak használatát. Részesítsük előnyben ezeket a vendéglátóhelyeket, ezzel is támogatva a közös célt.

(Ízes Élet)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!