Ízesített e-cigiket tilt be az Egyesült Államok

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) betiltja a fodormentás és gyümölcsös ízesítésű patronokkal használatos e-cigarettákat.

Az FDA csütörtökön közölte: az ilyen típusú cigarettákat gyártó cégeknek harminc napjuk van arra, hogy leálljanak a termeléssel és a forgalmazással. A tiltás nem terjed ki a dohány- és mentoltartalmú patronokkal fogyasztható elektronikus cigarettákra, sem a többi, nem ízesített tankpatronos cigarettára. Az intézkedés kompromisszumos megoldás:

megpróbálja visszafogni a fiatalok körében

hódító, gyakran halálos tüdőkárosodást okozó e-cigaretták fogyasztását, másrészt eleget tesz az amerikai elnök kívánságának, hogy védelmezzék az iparágat és a kisvállalkozókat. Kedden Donald Trump úgy fogalmazott: egyes ízesített e-cigarettákat a kormányzat "bizonyos időre" kivon a forgalomból. "Meg fogjuk védeni a családjainkat. Meg fogjuk védeni a gyermekeinket. És meg fogjuk védeni az iparágat" - hangoztatta.
Trump korábban aláírta azt a képviselőházban és a szenátusban egyaránt megszavazott törvényt, amely megtiltja a dohányáru és e-cigaretta eladását 21 éven aluliaknak. Az e-cigarettákat gyártó és forgalmazó egyik legnagyobb vállalat,

a Juul Labs novemberben önszántából leállította

a fodormenta ízesítésű e-cigaretták forgalmazását. A fiatalok körében egyébként a fodormentával és gyümölccsel ízesített elektronikus cigaretták a legnépszerűbbek. Betiltásukról hónapok óta folyik a vita az Egyesült Államokban, kivált, mert egyre több fiatal szenved ezektől halálos végű tüdőkárosodást. A rejtélyesnek tartott tömeges megbetegedések okai még nem tisztázódtak pontosan, de az első eredmények szerint az E-vitamin-acetát lehet az elektronikus cigaretták halálos összetevője. A betegektől lefoglalt e-cigaretta-minták 52 százalékában ugyanis megtalálható ez a vegyület. Az E-vitamin-acetátot a töltőanyagba keverik. A vegyületet megtalálták a tüdőbetegségben meghalt betegek tüdőszövetében is.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!