Kétezer éves szeszt találtak egy bronzedényben

Kínai régészek egy ásatáson ősrégi alkoholt találtak egy kétezer éves bronzedényben.

A hattyú formájú, karcsú, hajlított nyakú bronzedény (kép itt) tartalmát, a több mint 3000 milliliter folyadékot elemezték a kutatók. A folyadék gyógyításra használt alkohol lehetett, és a nyugati Han dinasztia (Kr. e. 206- Kr. u. 25) korai korszakából származik. A főzetet vérzéscsillapításra, gyulladáscsökkentésre használták - közölték csütörtökön a kínai szakértők a Szanmenhsziában talált edény tartalmáról.

A folyadékot tartalmazó kancsó

valószínűleg ivóedény volt, a folyadékot a tetején lévő kis lyukon át lehetett kitölteni. Jang Jimin professzor, a Kínai Tudományos Akadémia Egyetemének tudósa elmondta, hogy a folyadékot egyebek mellett karbonos és nitrogénizotópos vizsgálatnak vetették alá, hogy további információkhoz jussanak az összetételével kapcsolatban.

A régészek egy ősi temetkezési helyen találták

az edényt. A sír, amelyből előkerült, egy 1,8 méter magas férfié volt. Az emberi csontok azonban olyan rossz állapotban maradtak fenn, hogy a férfi korát vagy halálának okát nem sikerült kideríteni. A feltárás során a bronzedény mellett más bronzneműeket, jadekő tárgyakat, kerámiákat és vasból készült tárgyakat is találtak a régészek. A két ősi kínai főváros, Hszian és Lojang között fekvő Szanmenhszia egykor katonai és közlekedési útvonalként szolgált, ezért a város nagyon gazdag történelmi relikviákban.

china.org

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!