Komoly felfedezést tettek a Holdon

A NASA tudósai újabb bizonyítékot találtak arra, hogy van víz a Holdon

A Hold felszínén vízmolekulákra utaló nyomok mellett olyan területeket is találtak, ahol jég formájában tartósan konzerválódhatott víz.

A Hawaii Egyetem tudósa, Casey Honniball vezette csoport a Sofia (Infravörös Csillagászati Sztratoszféra-obszervatórium) adatait elemezte. A Sofia a NASA, valamint a Német Űrkutató Központ (DLR) által egy

Boeing 747-es repülőgépből kialakított repülő teleszkóp.

A Hold déli részén lévő Clavius-kráter vizsgálatakor vízmolekulára utaló nyomokra bukkantak. A víz főként a meteoritbecsapódások nyomán keletkező üvegcseppekben vagy a törmelék közötti hézagokban őrződhetett meg a felszínen. A tudósok abból indulnak ki, hogy a vízmolekulák a sarkvidékekhez közeli területeken gyakrabban előfordulnak, mint más, a Hold egyenlítőjéhez közelebbi régiókban.

A Coloradói Egyetem tudósai eközben Paul Hayne vezetésével, a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű szondája és elméleti modellek segítségével olyan kráterek, repedések és kisebb területek után kutattak, ahol vízjég fordulhat elő. Ezekben

a hidegcsapdákban az állandó hideg miatt konzerválódhatott a vízjég.

Ilyen területek a becsapódási kráterek mellett az olyan kisebb területek is, amelyek állandóan védettek a Nap sugaraitól.

Kiderült: a Holdon mintegy negyvenezer négyzetkilométernyi terület van állandó árnyékban - ez kétszer akkora, mint amennyit más tanulmányok feltételeznek. Ezekben a régiókban elméletileg lehet vízjég. A legtöbb ilyen terület a várakozások szerint az égitest sarkvidéki régióiban található, hatvan százalékuk a déli félgömbön.

Hosszú ideig csontszáraznak tartották a Holdat,

sok éve halmozódnak azonban azok a tudományos bizonyítékok, amelyek szerint a Holdon több víz lehet, mint azt korábban feltételezték. Egy legénységgel ellátott holdbázis kialakításakor kiemelt fontosságú lenne a vízraktárak megléte.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!