Különlegesen ellenálló korallfajra akadtak a tudósok

A Vörös-tenger északi csücskénél lévő Akabai-öbölben a klímaváltozással együtt járó hőmérséklet-emelkedésnek ellenálló korallzátonyokat fedeztek fel a kutatók.

A Lausanne-i és az Eilati egyetem kutatói a térségre jellemző nyári maximumnál egy Celsius-fokkal melegebb víz hőmérsékletnek tették ki az öbölből begyűjtött korallokat. Azok pedig ahelyett, hogy elpusztultak volna, nagyon is jól érezték magukat a megváltozott környezetben - írja a The Guardian. Az ausztrál Nagy-korallzátonynál ezt a mértékű hőmérséklet-emelkedést mindössze néhány hétig viselik el a korallok, mielőtt pusztulni kezdenének.
Az Egyiptomot, Izraelt, Jordániát és Szaúd-Arábiát is érintő Akabai-öböl koralljai azonban még

3 fokos emelkedésnél sem mutatták a hőstressz jeleit.

A kutatók végül a nyári maximumnál hét Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletnek tették ki a virágállatokat. "A melegebb környezetben egyenesen javultak a korallok fiziológiai jellemzői" - mondta a tanulmányt vezető Maoz Fine.
Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ez a jelenség a korallfehéredés. Egy februári jelentés szerint a világ korallzátonyainak fele elpusztulhatott az elmúlt három évtizedben és a még létező korall telepek akár 90 százaléka odaveszhet a század közepéig.
A mostani tanulmány azonban azt mutatja, hogy bár az Akabai-öbölben és a Vörös-tenger északi részén ugyanolyan ütemben emelkedik a felszíni vízhőmérséklet, mint bárhol máshol, az ottani korallfajoknál

sohasem dokumentáltak még korallfehéredést.

A régióban végzett vizsgálatok alapján a kutatók úgy vélik, hogy a térség koralljainak nagy része ellenálló lehet a klímaváltozással szemben. "Ez az egyetlen korallzátony-ökoszisztéma, amelynek esélye van túlélni azt a 2-3 Celsius-fokos felmelegedést, amely elkerülhetetlennek tűnik a század végére" - jegyezte meg Anders Meibom, a Lausanne-i Egyetem kutatója.
A szakemberek szerint a vörös-tengeri korallok tanulmányozása ugyanakkor még kezdeti fázisban van. Mint hangsúlyozták, nem tudni pontosan, hogy biológiailag mi teszi lehetővé ezen korallok számára, hogy jól érezzék magukat olyan szintű hőmérséklet-emelkedés mellett, amely

más régiókban a virágállatok pusztulását okozza.

A kutatók rámutattak arra is, hogy noha ezeknek a koralloknak kiváló a hőtűrő képessége, a közel-keleti országoknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy megóvják a zátonyaikat a szennyezésből, túlnépesedésből és a nem fenntartható ipari beruházásokból eredő fenyegetésektől.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!