Kutyád van? Sanszos, hogy tovább élhetsz!

Tudósok szerint gazdiként a korai halált 24 százalékkal jobb eséllyel úszhatod meg.

Régóta halljuk, hogy a házi kedvencek derűt hoznak a stresszes hétköznapokba – nem csak a kutyák, de a macskák gazdái is átélik az állattartás pozitív hozadékait. Már a cica vagy a blöki láttán is elmosolyodunk, és a boldogság eztán teljesedik ki igazán: ha magunkhoz is ölelhetjük négylábú társunkat.

Az Indianai Egyetem azt már kiderítette, hogy pusztán a macskás videók megnézése is felpörgeti a pozitív érzéseket. Most bebizonyosodott, hogy a hosszú élet lehetősége is egy jó érv amellett, hogy jószágot tartsunk.

Az elemzésünk azt igazolta, hogy akinek kutyája van, az védettebbnek bizonyul, legyen szó bármilyen halál-okról.

summázza dr. Caroline Kramer.

via GIPHY

A Mount Sinai kórház endokrinológusa egy nemzetközi, hét évtizedet felölelő tanulmány alapján állítja ezt, az American Heart Association Keringés című kiadványában. Négymillió alany adatait vették figyelembe, mely személyek Amerika, Kanada, Skandinávia, Új-Zéland, Ausztrália és Anglia területén élnek-éltek.

Ha gazdi vagy, akkor 24 százalékkal kisebb az esélyed a korai elhalálozásra.

írja a torontói szakember. Akik szívpanaszokkal vagy sztrókkal küzdenek, azok még nagyobb védettséget élveznek, házőrzőjük jóvoltából.

A szív- és érrendszeri bajok esetén 31 százalék ez az érték.

Világviszonylatban is ezek a vezető halál-okok; ám akik egyedül élnek, viszont egy kutyával megosztják az otthonukat, bizonyítottan jobb mutatókat produkáltak.

A magányos kutyások esete kiemelkedik a szívroham- és a sztrók-csoportból is. Akik háziállat nélkül éltek, teljesen egyedül, kimutathatóan hamarabb hunytak el.

teszi hozzá dr. Martha Gulati a CardioSmart.org szerkesztője, aki a fenti kutatásba nem folyt bele.

via GIPHY

Az elszigetelődés erős rizikófaktor, amelyet egy házi kedvenc sikeresen tud oldani. Az egyedül élőknek le kell vinniük a kutyát sétálni, ami rendszeres fizikai aktivitást is jelent.

egészíti ki Tove Fall, a svéd Uppsala Egyetem munkatársa. Hozzá kell azonban tenni, hogy az összefüggés - hiába megfigyelhető, még nem jelent ok-okozati kapcsolatot is. Magyarul: attól, hogy kutyánk van, még nincs örök életünk.

A kutya, vagy a tartása a lényeg? Esetleg a gazdi személyiségének már alapból ilyen a típusa? Vagy az, hogy megengedheti magának anyagilag, hogy állatot tartson? Ez mind nem teljesen tiszta.

gondolkodik el Gulati.

via GIPHY

Az mindenesetre számít, hogy legalább 30 percet járjon a gazdi naponta az ebbel: így jobb lesz a koleszerin-értéke és a vérnyomása is. Az ember legjobb barátja a stressz, a depresszió és szorongás ellen is hat, melyek szintén megágyaznak a szívpanaszoknak, fejti ki a CNN.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!