Létezhet olyan, hogy túl sok fehérjét eszel?

A rendszeresen eltúlzott fehérjebevitel egészségügyi kockázatokkal járhat.   

A ketogén diéta népszerűbb, mint valaha, számos híresség fogy vagy fogyott le ezzel a módszerrel, így aztán a diétázók körében is gyorsan elterjedt a hatásossága. Ám a fehérjefogyasztással vigyázni kell, és muszáj mértéket tartanunk. A ketogén diéta magas arányú zsír, közepes arányú fehérje és rendkívül alacsony mennyiségű szénhidrát fogyasztását írja elő. Fehérje mindenképpen kell szervezetünk egészséges működéséhez, de mi történik akkor, ha túl sok fehérjét eszünk? A Harvard egyetem kutatói szerint a napi ajánlott fehérjemennyiség személyenként változó, de általánosságban

férfiaknak 56, nőknek pedig 46 gramm környéke

az ideális szám. Vannak persze szakértők, akik szerint ez túl kevés, míg megint mások szerint egyenesen sok. A túlzott fehérjefogyasztás igenis vezethet egészségügyi problémákhoz, amelyek között szép számmal szerepelnek súlyosak is. A tünetek elég változatosak (és épp ezért nehezen felismerhetőek), ilyen a hasmenés, az elhízás, a magas koleszterinszint, a veseelégtelenség és a vesekövesség. Sőt extrém esetekben a rákos megbetegedések és a

szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli

az aránytalanul sok fehérje. Ezek viszont inkább még csak vélemények, nem pedig kikezdhetetlen bizonyítékok, így teljes bizonyossággal nem állíthatjuk, hogy valóban gondokat okozhat az, ha valaki számolatlanul viszi be szervezetébe a fehérjét. És az sem mindegy, miből ered ez a túlzott fehérjefogyasztás. Ha vörös húsokból és tejtermékekből, akkor szinte biztos, hogy magasabb kockázatnak tesszük ki magunkat, mintha növényi fehérjéket fogyasztanánk.

A „túl sok” fehérje mennyiségének pontos meghatározása is nehéz.

Szintén a Harvard egyetemről származik az az ajánlás, amely szerint ne lépjük túl a napi és testsúlykilogrammonkénti 2 gramm fehérjét. Tehát ha valaki például 60 kg, akkor lehetőleg ne fogyasszon 120 gramm fehérjénél többet. És hogy érthetőbb legyen ez az adat, viszonyításképpen elmondhatjuk, hogy egy tojás 6 gramm, 10 dkg csirkemell pedig 22,5 gramm fehérjét tartalmaz. Fogyasszuk tehát nyugodtan, de mértékkel. Nagyszerű sovány fehérjeforrások a hüvelyesek (például a lencse és a csicseriborsó), a magvak, a halak, a tojás és a szárnyashús.

(Ízes élet)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!