2019.11.07. Italiano
Méhek közreműködése nélkül készítettek mézet izraeli diákok.
Az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai kifejlesztettek egy olyan technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készíthető méz, egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával - jelentette be csütörtökön az intézmény. A
méz számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, és kozmetikai termékek előállításhoz is használatos. A méhészetek terjeszkedése azonban ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a
méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte
- olvasható az egyetem honlapján. A méhek nélküli mézet, amely segíthet ezen globális károk leküzdésében, a szénabacilus (bacillus subtilis) baktérium felhasználásával készítették, laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanítottak méz termelésére - olvasható az egyetem honlapján. A méhek a mézgyomrukban számos enzimet felhasználnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek. Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membrán-alapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot.
A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört,
amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához. "Méhek nélkül készült mézünk a méztermelés egy teljesen új területét nyitja meg anélkül, hogy károsítaná a méheket, és felhasználható az élelmiszeriparban, valamint gyógyászati célból is" - olvasható a közleményben.