Méhek nélküli mézet készítettek

Méhek közreműködése nélkül készítettek mézet izraeli diákok.

Az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai kifejlesztettek egy olyan technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készíthető méz, egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával - jelentette be csütörtökön az intézmény. A méz számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, és kozmetikai termékek előállításhoz is használatos. A méhészetek terjeszkedése azonban ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a

méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte

- olvasható az egyetem honlapján. A méhek nélküli mézet, amely segíthet ezen globális károk leküzdésében, a szénabacilus (bacillus subtilis) baktérium felhasználásával készítették, laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanítottak méz termelésére - olvasható az egyetem honlapján. A méhek a mézgyomrukban számos enzimet felhasználnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek. Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membrán-alapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot.

A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört,

amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához. "Méhek nélkül készült mézünk a méztermelés egy teljesen új területét nyitja meg anélkül, hogy károsítaná a méheket, és felhasználható az élelmiszeriparban, valamint gyógyászati célból is" - olvasható a közleményben.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!