Mi a jobb: a túlsúly sportolás mellett vagy a sovány, de lusta életmód?

Egyes szakemberek szerint a testes, de aktív életmódú emberek tovább élnek, mint soványabb, de kevésbé mozgékony társaik.

Vajon mi a rosszabb: ha valaki vékony, de nem sportol, vagy ha túlsúlyos, de fitt? Illetve: maga a kövérség egészségtelen-e, vagy a mozgásszegény életmód.

Úgy tűnik, hogy a fittség fontosabb,

mint az, hogy hány kiló az ember: a túlsúlyos, de fitt emberek ugyanannyi ideig élnek, mint a vékony és fitt társaik. Dr. Tammy Chang és Dr Carole Richardson, a University of Michigan munkatársai állítják, hogy ezzel együtt hatékonyabb, ha a túlsúlyos emberek a fogyásra koncentrálnak, ahelyett, hogy egyszerűen csak fittek szeretnének lenni. Ennek oka egyszerű: a túlsúly kiiktatásával egy sor krónikus betegség – pl. diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek – kialakulásának esélye csökkenthető.

A Let’s Move (Mozogjunk!) néven futó brit kampány

arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagydarab emberek is bátran elkezdhetnek sportolni, és a fittség – az egészséges tüdő és szív – jelentősen javítja életminőségüket és kilátásukat, de az edzés még több pozitív hatással bír, így a legszerencsésebb, ha fő célként ez is megjelenik.

Nuus

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!