Miért is szeretjük annyira az édes-sós ízt?

A biokémia ad magyarázatot a dologra.

Legyen csokisperec, vagy tengeri sóval szórt fagyi, a reakció általában ugyanaz. Az édes és sós étel keveréke legtöbbünknek ellenállhatatlanul finom - írja az Ízes Élet. De miért? Jessica Swift dietetikus-séf a következőket gondolja erről: "A jelenség tudományos magyarázata régóta ismert: szervezetünkben a cukor elszállításáért felelős receptorok csak só jelenlétében működnek. Ahhoz, hogy a cukor eljusson a sejtekhez, sós közegre van szükség.

Ezért érezzük úgy, hogy némi sós aroma hozza elő csak igazán az édes ételek ízét. A receptorok jobban reagálnak a cukorra, ha sóval együtt érkezik a szervezetbe, ezért egyáltalán nem felesleges az a kis csipet só a házi sütemények receptjeiben."

Olvasd tovább a cikket itt!

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!