Nagyon régi légiós vértet találtak Németországban - kép

Németországban az eddig ismert legrégebbi lemezvértre bukkantak rá régészek.

Római legionárius eddigi legrégebbi ismert lemezvértjére bukkantak Németországban a történelmi teutoburgi csata, más néven Varus-csata temetőjében, az Osnabrück közelében lévő Kalkriesében.

Különleges lelet ez.

"Az eddigi legrégebbi, és egyetlen megőrződött lemezvért" - mondta Salvatore Ortisi, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem kutatója, a Kalkriesei Múzeum vezetője. Az előkerült lelet száz évvel régebbi az eddig feltártaknál:

az első századból származik.

Bár Augustus császár katonai reformjait követően az ókori szuperhatalom katonai felszerelésének állandó része volt a több, egymással összekapcsolt fémlemezből álló vért, mégis alig van fennmaradt lelet. Az észak-németországi talajviszonyok miatt is meglepő, hogy egy ilyen vastárgy több mint kétezer évet túlél.

A lemezvérttel együtt egy nyakhegedűt is találtak,

ami a foglyok kezét nyakuk előtt rögzítette. A római hadsereg ilyen nyakvasakat vitt magával a hadjáratok során, hogy a hadifoglyokat elhurcolhassa rabszolgának. A leletek helyzete arra utalhat, hogy egy túlélő római legionáriust a győzelmet arató germánok a római hódítás szimbólumával tartottak fogságban. Az időszámítás szerint 9-ben történt teutoburgi csatában a germánok legyőzték Publius Quinctilius Varus római konzul három légióját.

Nyitókép: Museum und Park Kalkriese

BR.de

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!