Nem igazán használ a spermiumoknak a fényvédő krém

Nagyon sok testápoló mellett más kozmetikai készítmények is tartalmaz fényvédőt, ami egy friss kutatás szerint a spermiumokra igen rossz hatással van. 

Egy dán kutatás szerint a jelenleg forgalomban lévő kémiai fényvédők jelentős hányada képes megzavarni a spermiumok működését - mondja Ratkó Tünde szülésznő-termékenységi szakember.

Egészen konkrétan a kalcium jelátvitelt rontja,

illetve progeszteron hormonként viselkedik a szervezetben sok kémiai fényvédő anyag – ezek ráadásul igen gyorsan fel is szívódnak - a bőrápolás eredményessége miatt. A jelátvitel rombolásával a spermiumok jelentősen veszítenek megtermékenyítési képességeikből, és mivel ezek a szerek széles körben elterjedtek- az emberek 97%-nak vizeletéből kimutathatóak – így jelentősen hozzájárulhatnak a meddőség széles körű terjedéséhez. 

“Ehhez pedig még számolni kell

az általános tápanyaghiányos állapottal is, mely napjainkra minden negyedik embert érint, főleg a fejlettebb nyugati országok között. A bevitt, elégtelen tápanyagmennyiség mellett pedig a szervezet képtelen védekezni az olyan veszélyek ellen, melyek a sperma minőségére is hatással vannak” – mondja Ratkó Tünde. 

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!