Nem (mindenben) jobb a cukornál a sok alternatív édesítőszer

Mit igyanak azok az egészséges fiatalok, akik ügyelnek a súlyukra és a vércukorszintjükre? Bátran fogyasszanak cukros üdítőket, vagy éppen még éhesebbek lesznek a kalóriamentes, „light” opcióktól? Elképzelhető, hogy a mesterséges édesítőszerek másért veszélyesek, mint a túl sok cukor? Rengeteg a kérdés a témában.

Az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé váltak a természetes növényi származékokból készülő édesítőszerek, holott egyáltalán nem biztos, hogy ezek minden esetben egészségesebbek, mint a cukor.

A szakemberek négy különböző italt teszteltek: az egyikben cukor volt, a másikban a nem nutritív mesterséges édesítőszer, az aszpartám, a harmadikban a szerzetesek körtéje néven ismert természetes édesítőszer, a negyedikben pedig a manapság egyre népszerűbb sztívia.

 A kutatás során harminc egészséges férfi résztvevő fogyasztott standard reggelit, amely minden esetben ugyanazzal az energiabevitellel járt, miközben a tesztitalt fogyasztották. Ezután arra kérték őket, hogy ebédeljenek annyit, amennyi jólesik, s közben a vér glükóz és inzulin-koncentrációja is mérésre került.  A részvevők naplót vezettek arról, hogy a későbbiekben mit ettek.

 Mint kiderült, energiabevitel tekintetében nem volt különbség az eredmények között. Azok, akik kalóriamentes opciót választottak, többet ettek a nap folyamán, hogy csökkentség a kalóriakiesést.  

 „Teljesen mindegy, hogy cukor, sztívia vagy aszpartám van-e egy italban, hiszen a végén hasonló az eredmény összenergiabevitel, glükóz- és inzulinszint tekintetében” – fogalmaz a kutatást vezető Siew Ling Tey, a szingapúri Agency for Science, Technology and Research munkatársa.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/myriams-fotos-1627417/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!