Nyakunkon a rov-ar-mageddon és még csak azt sem értjük, miért

Az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, a fényszennyezés, a betolakodó fajok és a változó mezőgazdasági - termőföld használati módok mind-mind a rovarok pusztulását hozzák. És így közvetve az emberét is.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfői száma a rovarok helyzetét elemzi. 
A rovarapokalipszisként is emlegetett jelenség olyan, mint egy kirakós, a kutatóknak pedig még mindig nem sikerült összegyűjteniük az összes darabját, ami megnehezíti a kihalás probléma nagyságának és összetettségének a felmérését, hogy konkrét intézkedések születhessenek.
David Wagner, a Connecticuti Egyetem rovartudósa, a tanulmányok egyik vezető szerzője szerint még

fel kell mérni, hogy a rovarok nagyobb ütemben pusztulnak-e

más fajoknál. Esetükben fokozott aggodalomra ad okot, hogy a növényvédő és gyomirtó szerek célkeresztjében vannak, valamint a fényszennyezés is fenyegetést jelent rájuk - jegyezte meg a kutató. Az Illinoisi Egyetem rovartudósa, May Berenbaum szerint a rovar populációk helyzetét tovább nehezíti, hogy sok esetben az emberek utálják őket, pedig

beporzóként kulcsszerepet játszanak a táplálékláncban.

Wagner szerint a háziméh és a pompás királylepke helyzete szemlélteti legjobban a rovarok problémáját. A háziméhek száma drasztikusan csökken a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, valamint a táplálékhiány miatt.
Az éghajlat változással összefüggő, szárazabb időjárás miatt az Egyesült Államok nyugati részén csökken a lepkék táplálékául szolgáló selyemkóró mennyisége, és a változó mezőgazdasági gyakorlatok miatt

eltűnnek a földekről a nektárt biztosító növények és virágok.

Berenbaum szerint a kutatók eddig egymillió rovarfajt azonosítottak és valószínűleg még négymillió vár felfedezésre.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!