Ókori kincseket foglaltak le Spanyolországban

Ókori kincseket foglalt le a spanyol rendőrség egy fosztogatótól.

Rengeteg ókori kincset, köztük több, mint háromezer éves föníciai arany ékszert is lefoglaltak a spanyol hatóságok egy feltételezett fosztogatónál, aki fémdetektorral bukkant a leletekre.

Az ügyben akkor indult nyomozás, amikor a spanyol rendőrség szakemberei

leletekről készített képeket fedeztek fel

különböző internetes oldalakon - írja a The Guardian. Közülük egy - feltehetőleg - föníciai eredetű arany fülbevaló 2500-3200 éves lehet. A rendőrség szerint a gyanúsított már hosszú ideje fosztogat - korábban már megbírságolták hasonló tevékenységért. A Cádiz tartománybeli Villamartínban tartott házkutatás során előkerült egy arany dirham, öt aranydarab, amelyek valószínűleg egy nyaklánc vagy egy karkötő részei, sok, különböző korból származó pénzérme és egy kőből készült női mellszobor. A hatóságok bronzból készült fejszét, római kori súlyokat, egy

bronz oroszlánt és három fémdetektort is találtak.

A gyanúsított elvezette a rendőröket egy Jerez de la Frontera szomszédságában lévő birtokra, ahol állítása szerint a tárgyakat találta. A rendőrök most azt vizsgálják, hogy a férfi csupán gyűjtötte a tárgyakat vagy szándékában állt eladni őket. A gyanúsítottra pénzbüntetés illetve  akár három évig terjedő börtönbüntetés is várhat. A kincs nagy része temetési ajándék lehetett. A szakértők szerint a leletek többsége római vagy késő római kori lehet, de van köztük egy kapocs, amely a vizigót eredetű lehet.

Nyitókép: Policia Nacional Interior

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!