Ősrégi kincset talált egy kisfiú Izraelben

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) jelentése szerint egy hatéves kisfiú 3500 éves, két emberi figurát ábrázoló agyagtáblácskát talált Dél-Izraelben.

A Nirim kibucban élő Imri Elis családjával kirándult még márciusban, amikor a Tel Dzseme régészeti parkban, néhány kilométerre a Gázai övezettől kicsiny agyagtáblácskára lett figyelmes a homokdűnén. A 2,8-szor 2,8 centiméteres, négyzet alakú táblán két emberi alak látható. Egy meztelen férfi, akit

a másik fogva tart, hátrakötött karjait markolva.


Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA), szakemberei szerint rendkívül egyedi, Izraelben szinte példátlan lelet került elő. A táblácska valószínűleg a késő bronzkorban, körülbelül 3500 évvel ezelőtt készült. Azt is lehetségesnek vélik, hogy egy nagyobb kép része lehetett valamikor.
A régészek szerint a korabeli

Közel-Keleten gyakori ábrázolási módot alkalmazott az alkotó,

a fogoly kezének megkötése gyakran megjelenik az Egyiptomban és a Sínai-tenger északi részén talált tárgyakon. A domborművön a fogva tartónak dús göndör haja van és jóval testesebb foglyánál. A táblácskán bemutatott jelenet általában győzelmi felvonulásokon történt meg, az uralkodó ellenségei fölött aratott diadalát jelezte.

Képek forrása: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!