2019.12.20. Italiano
Adalékanyag nélküli, több színben játszó csokoládét fejlesztettek svájci kutatók.
A Zürichi Műszaki Egyetem és az Északnyugat-Svájci Szakfőiskola tudósai
szabadalmaztatták a csoki különlegességet. A szivárványszínek megjelenését egy nyomott minta idézi elő, mely úgy töri meg a fényt, hogy láthatóvá váljanak bizonyos színek.
A hatás a kaméleon színváltó képességéhez hasonló.
A kutatók, Patrick Rühs élelmiszermérnök, Etienne Jeoffroy anyagkutató és Henning Galinski fizikus elmondták, hogy az ötletet a
csoki iránti közös szenvedélyük inspirálta. Az első kísérleteket az irodai konyhában végezték péntekenként, munka után. Hármójuk szaktudását adták össze: Rühs az élelmiszerek anyagtulajdonságait vizsgálja, Jeoffroy szakterülete az összetett anyagok vizsgálata, Galinski pedig az optikai anyagokat kutatja.
Első ötleteiket, az arany- és titánrétegezést elvetették,
mert túl bonyolult (és talán drága is) volt. A tudósok tárgyalásokat folytatnak nagy csokoládégyárakkal, és saját céget akarnak alapítani a termék számára.
Kép forrása: ETH Zürichi Egyetem