Szombaton érkezik meg hozzánk az EU koronavírus vakcinája

Három főárosi kórház mellett Nyíregyházára és Debrecenbe is szállítanak a koronavírus elleni vakcinákból.

December 26-án reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyezett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcinája. A koronavírus sajtóközpont közleménye szerint a vakcina-szállítmány kora reggel ér a magyar határra, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra. Az egészségügyi dolgozók oltását december 27-én, vasárnap kezdik meg.

A mínusz hetven fokos hűtést igénylő vakcinák speciális, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozokban érkeznek. Az első szállítmány tartalma 9750 adag védőoltás, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, mivel

egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

A közlemény szerint az első vakcina-szállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre fogják szállítani, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd még aznap  az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába.

A következő hetekben újabb szállítmányok várhatóak

és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók oltása.

A jövő év első felében várhatóan újabb koronavírus vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további oltóanyagok is érkezhetnek Magyarországra, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – írják a közleményben.
 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!