Télen is futnál? Így csináld, ha nem akarsz sérülést!

A komolyabban sportolók - főként, ha versenyre is készülnek - a téli hónapokban sem hagyják abba a futóedzéseket.

A rendszeres futók, vagy azok, akik már hónapok óta futnak, télen sem kell, hogy felfüggesszék az edzéseiket, csupán kissé okosabban kell átgondolni azok felépítését. Ilyenkor elsősorban nem az erős tempójú, gyorsító edzéseket kell előtérbe helyezni, hanem az egyenletes intenzitású, hosszabb futásokat, nagyon figyelve a talajra, a jegesedésre, a csúszásveszélyre - mondja Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Télen még inkább oda kell figyelni az alapos bemelegítésre,

mindenképpen több időt kell rászánni, mint a meleg hónapokban. A nagy izomcsoportok átmozgatása után külön érdemes koncentrálni a futás során használatos izmokra, aztán könnyed futóiskolának kell következnie, szökdelésekkel, oldalazásokkal. Nyújtani csak edzés végén szabad!
A hideg évszakokban alaposabban kell összeállítani a sportöltözetet, a réteges öltözködés elve alapján a felsőtesten háromdarabos, míg alul kettő, vékonyabb réteg az ajánlott. A testtel érintkező felső optimális esetben vízáteresztő anyagú, míg a külső felső és alsó „lélegző”. Sokan nem veszik komolyan a sapka viselését, holott a test hőleadásának harmada, fele történik a fej bőrén keresztül. Ezért a sapkával nemcsak a fejet és a hajhagymákat, hanem az egész testet is védjük a lehűléstől. Ugyancsak fontos a kesztyű és a vastagabb futózokni is. Mindig lényeges, de télen speciálisan: a láb és cipő között legyen helye a szigetelő levegőrétegnek. Érdemes ezért ilyenkor fél számmal nagyobb cipőt választani.

Mikor nem ajánlott a téli edzés?

Edzett sportolóknak sem ajánlott mínusz 10 – 15 fokban a kültéri futás.
Betegen, lázasan vagy hőemelkedéssel télen sem szabad edzeni. Az utolsó lázas napot követnie kell még két lázmentes napnak is, az újabb tréning előtt.
Sérülés esetén az orvos utasításának megfelelően hosszan kell regenerálódni.
Alkoholfogyasztás esetén nem szabad edzeni, főleg kültéren, hiszen az megzavarja a hőszabályozást.

Sérülés esetén legfontosabb a minőségi gyógyulás

Ha mégis baleset történt és csak kisebb mértékű a trauma, elégséges lehet az otthoni pihentetés, felpolcolás, jegelés, rugalmas pólya felhelyezése, vény nélküli fájdalomcsillapító szedése is. Komolyabb, vagy ismétlődő esetben orvoshoz kell fordulni, hogy megszülessen a pontos diagnózis és fény derülhessen a mögöttes okokra is. Hosszú távon jó hatású lehet néhány természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia, például az orvosi kollagén kúra, amely tulajdonképpen egy injekció-sorozat. Az alkalmazott ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segéd-összetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak az ízületi fájdalmak, sérülések esetén. A készítményeket testtáj és a fájdalom jellege szerint fejlesztették ki, így hatékonyabb, specifikus terápiát tudnak nyújtani – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán. A sérülések típusa szerint jól beválhat a mágneses terápia, a lökéshullám terápia, illetve fontos a sérülékeny ízület környéki izmok erősítése is, gyógytornával.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!