Tényleg vészhelyzet van, csak nem amiatt, amit a kormány erőltet

A klímaváltozás témájáról tartott, eddigi legnagyobb nemzetközi közvélemény kutatás szerint az emberek kétharmada globális vészhelyzetként tekint a folyamatra.

A január 26-án nyilvánosságra hozott felmérés eredményei szerint a klímaváltozás problémájának kezelésére legtöbben az erdők és az élővilág megőrzését javasolják.

A People's Climate Vote nevű közvélemény kutatás 50 ország 1,22 millió lakóját faggatta. Az ENSZ Fejlesztési Programja és az Oxfordi Egyetem mobiltelefonos applikációkon, játékokon keresztül hirdette meg a kérdéseket, amire

2020. októbere és decembere között vártak válaszokat.

A kitöltők között mindenféle ember szerepel, a válaszadók csaknem fele azonban a 14-18 éves korosztályból érkezett. „A klímavészhelyzet miatti aggodalom sokkal szélesebb körű, mint azt korábban hittük” - mondta Stephen Fisher, az Oxfordi Egyetem szociológusa, aki kiemelte, hogy „a vészhelyzetet felismerők

nagy többsége sürgős és átfogó intézkedéseket szeretne”.

A felmérésben résztvevők 64 százaléka sürgős válaszokat vár az emelkedő átlaghőmérséklet miatt, ez az arány a 14-18 évesek között eléri a 70 százalékot is. Azok a lépések, amelyeket a válaszadók támogatnak az éghajlatváltozás kezelésében, valamennyire kérdőívet kitöltők lakóhelyétől is függött. A legnépszerűbb javaslat az erdők és a természetes élőhelyek védelme volt, amelyet a válaszadók 54 százaléka jelölt meg. Az egyik legszembetűnőbb különbség az eredmények alakulása mögött az iskolai végzettség volt. „Világosan láttuk, hogy erős az összefüggés az oktatás szintje és a klímavészhelyzetbe vetett hit között.

Minél képzettebb vagy, annál valószínűbb, hogy úgy gondolod,

éghajlati vészhelyzet áll fenn” – mondta Cassie Flynn, az ENSZ Fejlesztési Programjának stratégiai tanácsadója.

Szabad Európa

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!