Tízmilliárd dollárt fordít a klíma védelmére Jeff Bezos

Az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa, Jeff Bezos tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra.

Az Instagram-oldalán hétfőn tett bejelentésében Bezos úgy fogalmazott: másokkal együtt szeretné "a pusztító hatású klímaváltozás elleni küzdelem új útjait feltárni". Ennek érdekében a Bezos Föld Alapítvány (Bezos Earth Foundation) már az idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

- A klímaváltozás a Földünket fenyegető legnagyobb veszély"

- írta a közösségi oldalon Jeff Bezos. Szerinte bolygónk megmenthető, de ehhez "a nagyvállalatok, a kis cégek, a nemzetállamok, a globális szervezetek és az egyének közös akciója szükséges". Az 56 éves Bezost - akinek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ - Jeff

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés,

vagyonát a Forbes magazin több mint 130 milliárd dollárra becsüli

- korábban saját munkatársai is cselekvésre sürgették a környezet védelme érdekében. Szemére hányták, hogy finanszírozza az évente egymilliárd dollárba kerülő, erősen szennyező Blue Origin nevű űrprogramot.
Idén januárban több száz Amazon-alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért, a klímaváltozás ellen, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra száz százalékig átáll a megújuló energiákra.
Bezos bejelentése után elemzők meg is jegyezték:

éppen az Amazon számára jelent nagy kihívást az ígéret,

hiszen az internetes óriásvállalat évente mintegy tízmillió csomagot szállít ki belső égésű motoros járművekkel - tehát nagy a szénlábnyoma. A szénlábnyom, vagy karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik fokmérője. Segítségével számszerűsítik, hogy az emberiség - életmódjával vagy munkája révén - mennyiben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Nyitókép: Jeff Bezos, Instagram

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!