Vegán vagy? Innen juthatsz fehérjéhez

Vegán életmódot folytatsz? Akkor az alábbi ételek lehetnek a legfőbb fehérjeforrásaid

Kezdő vegánként kihívást jelenthet megfelelő mennyiségű fehérjét beilleszteni az étrendünkbe, ám nem annyira nehéz feladat, mint amilyennek első látásra tűnik. Ha számba vesszük a növényi alapú ételeket, négy csoportból tudjuk a legtöbb fehérjét kinyerni. Ezek a zöldségek, a hüvelyesek, a csonthéjasok és a magok. Cikkünket nem csak vegán olvasóinknak ajánljuk, hanem azoknak is, akik vegyes táplálkozás mellett szeretnének kevesebb állati eredetű táplálékot fogyasztani. Úgy, hogy mindez ne menjen a fehérjebevitel rovására. 

1. Edamame bab

A szójabab akár magában, egy kevés sóval meghintve, akár saláta részeként is igencsak laktató élelmiszer. A fehérje mellett kiváló forrása az aminosavaknak, magas rosttartalma pedig elősegíti a jó emésztést.

2. Fekete bab

Egy csésze 15 gramm fehérjét tartalmaz, sokoldalúan felhasználható babféle. Készülhet belőle leves, burrito, illetve ehetjük más zöldségekkel rizs mellé. Sőt, alaposan átmosva desszertet, brownie-t is szoktak belőle készíteni. Magas a rosttartalma.

3. Tofu

Ez a fehérjeforrás szintén tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat. Különböző szilárdságú fajtái léteznek, minél szilárdabb egy tofu, annál fehérjedúsabb. Kalciumot és némi vasat is tartalmaz.

4. Tempeh

A tempeh a tofu keményebb, rágósabb alfaja, a tofuhoz hasonlóan tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat. Húsfélék helyettesítésére kiváló, ehetjük pácolva, sütve, grillezve vagy akár pörköltnek elkészítve. 

Van még négy jó tippünk, olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!