Végre kiderült, hogyan jutnak vízhez a koalák

A szakembereket régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy az apró termetű erszényesek miként veszik magukhoz az életben maradásukhoz szükséges folyadékmennyiséget a vadonban.

A fák törzsén lecsorgó esővízzel oltják szomjukat a vadonban a koalák - állapították meg ausztrál kutatók. A Sydney-i Egyetem etológusa, Valentina Mella és kollégái a koalák természetben való viselkedésének megfigyelésére építették az Ethology című folyóiratban publikált tanulmányukat.

Az állatokat 46 alkalommal figyelték meg a vadonban

2006 és 2019 között, döntően a délkelet-ausztráliai Victoria állambeli You Yangs Regional Park területén. A tanulmány szerint az állatok lenyalogatják a fák sima felszínű törzsén lecsorgó esővizet és

nem csupán a táplálékukként szolgáló levelekből nyerik a vizet.

A koalákról eddig úgy vélték, hogy a folyadékszükségletük döntő részét az elfogyasztott levelek nedvességtartalmából nyerik és csupán akaratlanul isznak vizet a vadonban, amikor például nedves levelet esznek eső után vagy a levél felszínét harmat borítja" - mondta Mella.  A kutatók szerint az eredményeik segíthetik a koala faj megóvására irányuló erőfeszítéseket.
A koalák életük döntő részét az eukaliptuszfákon töltik. Napjában nagyjából 500-800 gramm eukaliptuszlevelet fogyasztanak el és körülbelül húsz órát alszanak, mivel az emésztés rengeteg energiát vesz igénybe.  

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!