Véletlenül megettek egy 120 ezer dolláros műalkotást

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt a kortárs képzőművészeti Art Basel Miamiban rendezett kiállításán.

Egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárt fizetett az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művéért. A grúz születésű New Yorkban élő képzőművész, David Datuna Instagram oldalán közzétett videójában felfedte, hogy ő volt az elkövető, aki letépte a fehér falról a banánt és elfogyasztotta. "Performansz művészet, amelynek a címe +Éhes művészet+" - mondta, miközben lehúzta a gyümölcs héját és beleharapott. "Köszönöm, nagyon finom" - tette hozzá.

A videón jól hallható a többi látogató kuncogása,

amint a galéria egy ideges illetékese átkíséri őt egy másik terembe. "Nem semmisítette meg a műalkotást, a banán a gondolat" - mondta később Lucien Terra, a Perrotin Galéria illetékes igazgatója a Miami Herald napilapnak. Datunát nem vették őrizetbe, csak távozásra szólították fel - tette hozzá.

A műalkotás értékét az eredetiség igazolásában adták meg

- írta az újság. A banánt egyébként rendszeresen másikra cserélik, amikor elfonnyad. Datuna "előadása" után 15 perccel már új banán került a falra. Maurizio Cattelan egyik leghíresebb műve egy 18 karátos arany vécé, amelyet annak idején felajánlott az elnökké választott Donald Trumpnak. Az öt-hatmillió dollár értékűre becsült műalkotás szeptemberben ismét az érdeklődés középpontjába került, amikor ellopták az angliai Bleinheim-kastélyból.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!