Zenévé változtatták a vírust amerikai tudósok - hallgasd meg!

A Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói zeneművet komponáltak az új koronavírusból, hogy jobban megértsék a működését és megtalálják a vírus okozta Covid-19 betegség ellenszerét.

Az amerikai tudóscsoport, Markus Buehler professzor vezetésével mesterséges intelligencia segítségével változtatta a SARS-CoV-2 elnevezésű vírus fehérjestruktúráját klasszikus zene kompozícióvá. A fehérjét felépítő minden aminosavhoz rendeltek egy hangot a zenei skálán, majd egy számítógépes algoritmusra bízták, hogy a hangokat zenedarabbá alakítsa. Buehler szerint

ez a zene intuitív módszert kínál a fehérje megértésére.

"Míg az embernek számos különféle képre, sokféle nagyításra van szüksége, hogy a szemével lássa, néhány másodperces zenével fel tudja fogni a fülével" - magyarázta a tudós.
A zeneművet, amely csaknem két órányi hosszú, a SoundCloud portálra töltötték fel. A közönség első visszajelzései szerint a zene első része "ütős" és "szép". Buehler úgy vélte, ez jól tükrözi azt, ahogy a fehérjetüske behatol az emberi sejtbe, ezt teszi rendkívül fertőzővé.
"Nagyon hatékonyan csapja be a sejtet, hogy kinyissa az ajtót, megfertőzze és arra kényszerítse, hogy terjessze a vírust" - magyarázta a professzor. Hozzátette: ahogy a koronavírus szaporodik, és a fehérjetüske több sejthez kötődik, a zene drámaivá válik.

A hallgatók ezt a részt "ijesztőnek" és "szomorúnak" festették le.

Buehler szerint a zene segíthet a kutatóknak egy ellenanyag kifejlesztésében. A mesterséges intelligencia segítségével megalkothatják a vírus dallamának és ritmusának ellenpontját, s ezzel megkísérelhetik megtalálni azt az antitestet, ami illik a vírushoz. A professzor hangsúlyozta, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus gyors terjedése miatt nagyon fontos, hogy a tudósok az információ feldolgozásának új útjain is elinduljanak. Szerinte a hagyományos ellenanyagkutatás a klinikai tesztekkel együtt akár évekig is eltarthat, miközben a világ "nem engedheti meg magának ezt a luxust".

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!