COVID-19, vasárnaptól nem lesz szenteltvíz a katolikus templomokban

A fertőzésveszély miatt több racionális döntést is hozott az egyház.

Kemény a 2020-as böjti időszak: a római katolikus vallás híveinek nem csak a húsról kell lemondaniuk, de még a templom bejáratánál lévő szenteltvíz is elérhetetlen lesz számukra. A gyorsan terjedő koronavírus miatt kiürítik a tárolókat, így aki vasárnap misére megy, az számítson erre a változásra - Magyarországon is.

via GIPHY

Az egyházi vezetők arra jutottak: nagyobb áldás a hívők számára, ha nem fertőződnek meg a szertartás alatt. A misebor és az ostya vételezése is hasonlóan szigorodik:

"Nem a nyelvre helyezzük eucharisztia osztásakor az ostyát, mert a nyállal való érintkezés esélyét csökkentenünk kell. Mindenki a nyitott tenyerébe fogja kapni."

áll a chicagoi érsekség március 3-án kelt közleményében.

via GIPHY

Az alkalom alatti imádkozás és egymás üdvözlése is lehetőleg testi kontaktus nélkül menjen végbe.

javasolják a brooklyniaknak is. A Vatikán eközben lezárta a katakombákat, és a 40 napos böjtöt követő Nagypéntek kapcsán is óvatosságra int. A szokás szerint a hívek ilyenkor letérdelnek a kereszt előtt, majd meg is csókolják azt. A fülöp-szigeteki egyház is azt kéri, hogy inkább csak térdhajtással, illetve meghajlással hódoljanak idén a hívek, számol be a

HuffPost.

via GIPHY

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!