Egyre jobb: a felmelegedés a bortermelésnek is be fog tenni

A világ jelenleg bortermelésre alkalmas vidékeinek több mint fele eltűnhet, ha a globális felmelegedés két Celsius-fokos lesz. Négy fokos felmelegedés esetén a borvidékek 85 százaléka lesz veszélyben.

Egy, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint a borvidékek 56 százaléka válna alkalmatlan a szőlőtermesztésre két fokos felmelegedés esetén, 4 Celsius-fokos klímaváltozás esetén pedig 85 százalékuk - amerikai és francia tudósok számítógépes modellezései szerint. Márpedig a tudósok a második eshetőséget tartják valószínűbbnek.

Más régiók viszont alkalmassá válnának bortermelésre.

A legnagyobb veszteségeket a már jelenleg is meleg éghajlatú országok szenvednék el. Olaszország és Spanyolország borvidékeinek mintegy 65 százaléka menne tönkre, helyettük alig tíz százaléknyi új terület válna alkalmassá bor termelésére. Más vidékeken, így Új-Zélandon és az Egyesült Államok északi részén viszont nőne a művelhető területek nagysága, szőlőfajtától függően 15-100 százalékkal. Franciaországban és Németországban húsz százalékkal csökkenne a művelhető terület nagysága.

A veszteség más fajtákra való áttéréssel talán enyhíthető.

A meleget jól tűrő, későn erő fajták, mint a shiráz, a grenache és a mourvedre a jelenlegi bortermelő vidékeken fejlődnének jobban, míg a saszla, a pinot noir és a chardonnay az északabbra fekvő új régiókban terjedhetnének el jobban. 
    
    

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!