Ezek a legajánlottabb sportok a kisgyerekeknek

Ezek a gyerekek számára legmegfelelőbb mozgásformák.

Már óvodáskorban fontos elkezdeni gyermekünk mozgáskultúrájának fejlesztését. Alsó tagozattól pedig a kicsik is beleszólást kaphatnak a döntésbe.

„Általában a szülők döntése, hogy a gyermek hobbi- vagy versenyszinten kezd sportolni. Én azt támogatom, hogy óvodás- és kisiskoláskorban hobbiszinten próbáljon ki minél több sportágat a gyermek. Később innen lehet továbblépni a verseny jellegű sport irányába” – mondja Szabó Tímea testnevelő és táncpedagógus, az Impulz Mozgásközpont vezetője. Szerinte ideális esetben a gyerkőc valamilyen táncot, harcművészetet és labdajátékot is kipróbál, mivel ezek szerepe óriási a mozgásfejlesztésben. 

„Érdemes olyan sportot választani,

melynek mozgásanyagában minél több keresztmozgás szerepel. Ennek során egyszerre használjuk a jobb és a bal agyféltekét is. Ilyenek például a különböző harcművészetekben alkalmazott kúszó-mászó mozgások. Ezek a testtudat javulása mellett a szellemi fejlődéshez is hozzájárulnak: ha 0-3 éves kor között kimaradnak, az akár tanulási nehézségek kialakulásához is vezethet” – árulta el.

Ugyanilyen jótékony hatással van

a legkisebbek fizikumára a tánc, ami megerősíti a törzsizomzatot, így szerepe van a gerincferdülés megelőzésében, ráadásul a zenének köszönhetően fejleszti a ritmusérzéket is. A mezítlábas foglalkozások pedig az egészséges lábboltozat kialakulásához járulnak hozzá.

„Minden sport alapja az izomzat megfelelő tónusának kialakítása és az ízületek mozgásterjedelmének növelése nyújtások segítségével, ezáltal javul a hajlékonyság is. Ebben az életkorban legtöbbször játékos gyakorlatokon keresztül zajlik a mozgásfejlesztés, saját testsúlyos gyakorlatokkal, utánzó mozgásokkal készítjük fel a gyermekek izomzatát az idősebb kori terhelésre” – mondja Tímea. Így

az alsósoknak és az ovisoknak szóló foglalkozások

elsősorban torna jellegűek, sokszor eszközök használatával zajlanak. Kezdetben a dobások gyakorlásánál labda helyette inkább a babzsák kerül elő. Alsó tagozatban már elkezdhető a labdás ügyességfejlesztés, az ugróiskolai gyakorlatok, a karikák használata.  

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!