2019.07.02. Italy
Ahány ház, annyi szokás, ugyebár...
Ne könyököljünk az asztalon, tartsuk be az evőeszközök felhasználási sorrendjét, ne a saját kanalunkkal szedjünk a közös tálból – és a sort még hosszan folytathatnánk. Ahány ház, annyi szokás, ám más országokban más viselkedési szabályok vannak érvényben, olyanok, amelyekre itthon valószínűleg felkapjuk a fejünket. Az
Ízes Élet összegyűjtötte a legfurcsább
etikett szabályokat.
Kína: ne együnk meg mindent
Nálunk inkább a maradékok meghagyása nem illő, Kínában viszont ez azt jelzi, hogy éhesek maradtunk, azaz a vendéglátónk nem adott elég ételt. Tehát ha mindent elfogyasztunk, valójában megsértjük a vendéglátónkat. Indiában és Japánban az is éppen olyan illetlennek számít, ha az
étkezés során kevés ételt hagyunk a tányéron. Pazarlásként értelmezik, ez pedig tiszteletlenség mind az étel, mind pedig a vendéglátó irányába.
Spanyolország: szemetet a földre
Ha valaki igazán jó tapas bárt keres, csak figyelje a padlót! Bár ez a szokás kezd kiveszni a köztudatból, régebben úgy tartották: minél jobb egy hely, annál több ember fordul meg benne, így aztán több szemét is termelődik. Elszórt szalvéták és ételmaradékok mutatják meg, hogy melyik a város legjobb étterme? Mindenesetre érdekes…
Oroszország: szesz sok szabállyal
Nem titok, hogy az orosz emberek szeretik a vodkát, így az sem csoda, hogy fogyasztásával kapcsolatban rengeteg szokás alakult ki. Vendégnek felkínált italt elutasítani nagyon durva sértésnek számít, ugyanannyira, mint egy vendéget nem megkínálni. Ha késünk egy összejövetelről, ne lepődjünk meg azon, ha rögtön fel kell hajtani egy pohárral, hogy utolérjük a többieket, és távozáskor is kötelező elfogadni a kilépőt. Ne bontsuk meg az üveg italt, ha nem tervezzük meginni, és ne utasítsuk el az ételt, amit az ital mellé kínálnak. És ne keverjük a vodkát semmiféle más itallal… Egyszerű, ugye?
Olvasd
tovább a cikket itt!