Mi is az a beauty sleep?

Az alvás az egyik legfontosabb dolog, amire szépségünk érdekében oda kell figyelnünk.

Vagy, ha úgy tetszik, a fiatalos külső forrása. Mikor és hogy érdemes aludni ahhoz, hogy valóban megőrizzük szépségünket? Dr. Simon Márta, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ neurológus-szomnológus szakorvosa válaszolt kérdésünkre.

Vajon mi eleget alszunk?

Fontos tudni, hogy szervezetünk akkor újul meg és „javítja”magát, amikor alszunk. Nem csoda, hogy ha frissebbek, szebbek, energikusabbak akarunk lenni, a pihentető, kielégítő alvás az elsőszámú tanács. Ha azonban kimondottan a szépítő alvásra törekszünk, érdemes alaposabban is kideríteni, mikor és hogyan kell aludnunk ahhoz, hogy elérjük célunkat. A beauty sleep vagy szépítő alvás lényege, hogy a bőrünk este 8 és 11 óra között van felszívóképessége csúcsán. Majd pedig éjszaka 11 és hajnali 3 óra között zajlik le a sejtek újraképződése és regenerálódása – ekkor termelődik tehát a legtöbb kollagén és elasztin, melyek gondoskodnak a bőr rugalmasságáról. A hajnali 3 és 5 óra közt eltelt időben

a bőr pihen és felkészül a következő napra.

Az sem mellékes a szépítő alvás szempontjából, hogy agyunk éjjel 11 és 3 óra között kerül az ún. lassú hullámú mélyalvás állapotába. Ilyenkor termelődik a növekedési hormon, mely segíti a szervezet teljes – testi és lelki – megújulását. Ezek után érthető, hogy ha kevés vagy rossz minőségű alvásban van részünk, nemcsak kialvatlanok és rosszkedvűek leszünk, hanem a bőr tápanyag-ellátása is romlik, hajszálerei romló keringése mellett.

Ha tetszik a cikk, olvasd tovább a Napi Doktoron!

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!