Miért alszik el a férfi a szex után?

Ismerős a szitu? Együttlét után párod egyszerűen elalszik, ahelyett, hogy odabújna hozzád, és megsimogatna?

Ebben a helyzetben a lányok többsége megsértődik, s azt gondolhatja: „Csak erre kellettem neki?”

Lányok, ne csüggedjetek! A háttérben nem az áll, amire gondoltok. A kellemetlen szituáció ugyanis az orgazmus miatti hormonális változások eredménye. Az orgazmust követően a lányok és a fiúk esetében is oxytocin, prolaktin, endorfin, valamint gamma-amino-vajsav (GABA) szabadul fel. Ezek a kémiai anyagok járulnak hozzá az orgazmus gyönyöréhez. Jóllehet, a kémiai anyagok egyenlő mennyiségben rejlenek mindkét nem esetében, mindenki tudja azonban, hogy a srácoknak gyakrabban van orgazmusa. Az oxytocin hormon jól ismert szerepei közé tartozik az anyai viselkedésre történő felkészítés, az anyaméhizom-összehúzódások stimulálása a szülés során. Egy tanulmányban kimutatták, hogy az oxytocin válthatja ki a kielégült érzést, majd

az álomba zuhanást a vad hancúrozás után.

A prolaktin szintén szerepet játszik a „szex-alvás rejtvényben”. A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődik, és legismertebb funkciója a tejtermelés serkentése. A prolaktin enyhíti az orgazmus utáni szexuális vágyat, s ezt közvetíti az agy felé is. Az alvás során a prolaktin-szint megemelkedik. Ez a kémiai anyag tehát szintén „bűnös” lehet abban, hogy a pasik elalszanak szex után. Az endorfinnak és a gamma-amino-vajsavnak (GABA) szintén nyugtató hatása van. Elmondhatjuk, hogy az orgazmus a srácok esetében kifelé áramló energiát, míg a lányok esetében befelé áramló energiát termel.

Kemény munka?

Végül, de nem utolsó sorban itt van a kezdő gondolat, miszerint a fiúk azért alszanak el az orgazmus után, mert olyan keményen teljesítettek. Nos, a szexuális együttlét közbeni erőkifejtés kimeríti az energia készleteket, melynek következtében a srácok elálmosodnak. Mivel a fiúknak nagyobb izomtömegük van, mint a lányoknak, ezért ők szex után jobban elfáradnak. És amiatt, hogy a lányoknak nincs minden együttlét során orgazmusuk, ezért náluk nem szabadulnak fel minden esetben azok a hormonok, melyekről fentebb esett szó. Lányok, legyetek megértőek! Ha párotok elalszik szex után, ne sértődjetek meg, hanem inkább bújjatok oda hozzá!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!