Te jó ég, mikroalgából szuperkaja… és bioreaktor?

Nem csak oxigént termelnek, de máshogyan is táplálhatnak.

Földünk oxigén-ellátását 75 százalékban a vizekben élő mikroalgák biztosítják, ám ezek az egysejtű élőlények más módon is hozzájárulhatnak az emberiség jólétéhez. Kinézetre nem épp nyálcsorgató látvány egy ilyen zöld trutyi a szabadban, ám a maláj Monash University szakembere, Dr. Foo Su Chern lát bennük fantáziát.

View this post on Instagram

A post shared by PUSAT KESEHATAN DAN KECANTIKAN (@chengstoreidn) on

A doktornő szerint eddig jó százezer fajt sikerült már beazonosítani, ám több is van ott, ahonnan ezek jönnek. A spirulina, a chlorella és a dunaliella neve már közszájon forog: főleg mint szuperkaják és gyógyhatású készítmények váltak ismertté.

View this post on Instagram

A post shared by Organic & Healthy Store (@my.organic_batam) on

Béta-karotin, klorofill és telítetlen zsírsav-tartalmuk az emberi és állati szervezet egészségét segítik elő. Vegán fehérjeforrásként is tekinthetünk ezekre az alapanyagokra. A klímakrízis miatt fontos, hogy ne jusson annyi széndioxid a légkörbe. Ez ellen tehetnek a mikroalgák: édes és sós vízben egyaránt tenyésznek, és bő hozamra számíthatunk. Karbon-lábnyomuk eltörpül más terményekéhez – mint például a rizs - képest.

Olajat is sajtolnak belőle: 2000 gallon jön ki egy hektárnyi területről. A pálmaolaj kinyerése csak harmadennyire hatékony. Trópusi vagy lakásbeli hőmérsékleten, sok napfénnyel egész évben termeszthető; Malajzia ideális terep erre a célra. A biotechnológiai felhasználás kapujában állunk, és a különböző fajok más-más célra is bevethetőek.

Építészetileg is látványos volna, ha például teljes épületeket működtethetnének alga-bioreaktorok.

A 2020-as Green City Forum júniusban kerül megrendezésre, melyen Dr. Foo is beszámol eddigi kutatásairól, említi meg a greenworldwarriors.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!