2021.01.01. Italiano
Mértékkel fogyasztva a magas kakaótartalmú étcsokoládé és a vörösbor is érvédő hatással bír.
A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a magas kakaótartalmú étcsokoládéról és kimondottan a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásuk mértékkel ajánlott. „A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy
hatásosan csökkenti a vérnyomást.
Amerikai kutatók szerint a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid-kiválasztás növekedéséből ered – olvasható Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetőjének a szavai a közleményben. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták, ugyanakkor
a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette,
mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség. Úgy fogalmazott: a szívelégtelenség javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Megjegyezte, a sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét – ehhez hozzátette, svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét, viszont a
túlzott csokoládé evéstől óvott mindenkit.
Bor: élet és erő
„A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a
vörös bor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják – írta Vértes András a közleményben.
Ennek alátámasztására felidézte, hogy Siena orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai korábban azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben
befolyásolja az egészséges ember szívműködését:
az eredmény magáért beszélt, a tesztalanyok által elfogyasztott igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. Konkrétan a valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött, így a vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette.