Ütős fellépést vár a Greenpeace a holnapi klímacsúcson Magyarországtól

Magyar színészek, zenészek és tudósok a Greenpeace-szel együtt várják, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnöke végre kiálljon a klímavédelem mellett Brüsszelben.

65 órán keresztül demonstráltak a tudományos és kulturális élet jeles képviselői a Greenpeace Magyarországgal Miniszterelnöki Hivatal előtt. Kiállásuk azt üzeni az Európai Tanács ülésére ma induló miniszterelnöknek, hogy támogassa végre az uniós klímavédelmi célok szigorítását. A Greenpeace demonstrációja azért tartott 65 órán át, mert a tudomány álláspontja szerint Európában 65%-kal kell csökkentenünk a kibocsátásainkat 2030-ig ahhoz, hogy a Párizsi Klímaegyezménynek megfelelően a még biztonságosnak tekinthető 1,5 °C alatt tudjuk tartani a globális felmelegedést, és így

el tudjuk kerülni a klíma- és ökológiai válság legsúlyosabb következményeit.

A 65 órán át tartó demonstráción a Greenpeace aktivistái mellett többek közt Udvaros Dorottya, Básti Juli, Pokorny Lia, Für Anikó, Pelsőczy Réka, Szamosi Zsófia és Hernádi Judit színész; Varga Livius (Quimby) és Kardos-Horváth János (Kaukázus) zenész mellett Dr. Bartholy Judit klímatudós és Dr. Lányi András filozófus is részt vett. A kulturális és tudományos élet képviselőinek páratlan kiállása azt mutatja: a klímavédelem fontosságát eddig

soha nem látott társadalmi összefogás övezi Magyarországon.

Európa állam- és kormányfői ma és holnap tárgyalnak az új uniós kibocsátás-csökkentési célszámokról az Európai Tanács ülésén Brüsszelben. A napirend alapján döntés egyelőre nem várható, de már most fontos, hogy Magyarország mit képvisel a tárgyalások során. Különösen, hogy 2019 nyarán

Orbán Viktor már megakadályozott egy éghajlatvédelmi megállapodást,

aminek nem szabad megismétlődnie. A Párizsi Klímaegyezményben meghatározott célokat sürgősen konkrét cselekvése kell fordítani, különben kifutunk az időből. A tudomány álláspontja szerint 2030-ig legalább 65%-kal kell csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkat Európában az 1990-es szinthez képest, hogy a globális felmelegedést a kritikus másfél fok alatt tudjuk tartani.

„Orbán brüsszeli szereplését most nagyon sokan figyeljük,

és bízunk abban, hogy a magyar kormányfő ezúttal jó példával jár elöl, és az uniós vitában a klímavédelem élére áll. A halogatások és a kifogások nem oldják meg a klímaváltozás kérdését, nem nyugtatják meg a jövőjükért szorongó fiatalokat, a gyerekeikért, unokáikért aggódó szülőket, nagyszülőket. Azt várjuk, hogy a miniszterelnök történelmi felelősségének tudatában cselekszik, és mindent megtesz az uniós klímacélok szigorításáért” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.
Klímakutatók szerint

a Kárpát-medencében a hőmérséklet-emelkedés üteme 30-40 százalékkal gyorsabb,

mint a Föld átlagában. Az évszázad végéig 3,5-4,5 Celsius-fokkal is emelkedhet az éves átlaghőmérséklet Magyarországon az 1971–2000-es időszakhoz képest. Magyarországnak így egyértelműen érdeke, hogy valóban klímabajnok legyen, és az ország kormánya mindent megtegyen azért, hogy a lehető legambíciózusabb klímamegállapodás szülessen uniós szinten.
A környezetvédő szervezet

greenpeace.hu/hajraklimavedelem oldalon elérhető levélküldő kampányában

már több mint 5600-an küldtek levelet Orbán Viktornak. A levélírók arra kérik a miniszterelnököt, hogy álljon bátran az Európai Unióban folyó klímavédelmi vita élére, húzza magával a többi európai vezetőt, és mindannyiunk hosszú távú érdekeit képviselve juttassa el Magyarországot a klímabajnokság élmezőnyébe. A levélküldő kampányhoz továbbra is lehet csatlakozni.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!