A menstruációs ciklus első két hetében érdemes edzeni

Egy friss kutatás szerint a a menstruációs ciklus első két hetében könnyebb izmot építeni, mint a ciklus második felében.

Sokan gyúrnak az ideális bikinitestre, nem mindegy azonban, hogy mikor. A svéd Umeåi Egyetem munkatársai szerint a legjobb, ha a kemény edzések a ciklus első felére esnek, ilyenkor lesznek ezek ugyanis a leginkább hatékonyak, akár erősödésről, akár fogyásról van szó.

Szerencsére ma már nem számít tabunak, hogy a sportolók a ciklusukról beszéljenek, Heather Watson brit teniszcsillag épp az Ausztrál Openen elszenvedett veresége kapcsán állt ki a nyilvánosság elé női bajaival.

Dr Lisbeth Wikström-Frisén szerint még ha a menstruációs fájdalom valóban hatással is lehet a teljesítményre, a rendszeres edzésnek köszönhetően a fájdalom kevésbé erős, és a ciklus első két hetében történő edzés mindenképpen kifejti jótékony hatását hosszútávon is, vélhetően az ösztrogén anabolikus hatásának következtében.

A szakember és munkatársai 59 nőt vizsgáltak, akik különféle erősítő gyakorlatokat végeztek, miközben ciklusukról is nyilatkoztak.

Nyitókép: https://pixabay.com/photos/dance-yoga-meditation-woman-3134828/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!